Рибні страви: Яка користь від них?
Риба - джерело корисних для людського організму речовин, незалежно від середовища її існування, в море або прісному водоймі. Вживання рибних блюд дозволяє активізувати роботу внутрішніх органів, підвищити імунітет людини, забезпечити необхідними вітамінами та корисними речовинами.
Приготована риба - це ефективна профілактика від виникнення онкологічних захворювань, так як в її склад входить один з найважливіших антиоксидантів - поліненасичені жирні кислоти Омега-3.
Розглядаючи рибу як джерело корисних речовин, то можна побачити, що в ній є все необхідне людському організму - залізо, магній, бром, а також ліпіди, амінокислоти, білки і все вітаміни, в тому числі, А, В, Е, Н і інші.
Включаючи в свій раціон хоча б два рази на тиждень рибні страви, людина отримує цілий набір корисних речовин, мінералів і вітамінів. Саме тому медики рекомендують якомога частіше включати в раціон рибу, приготовлену будь-яким способом. Вона буде корисна смажена, запечена, варена. Багато рецептур дієт включають в себе рибні страви, оскільки вони заповнюють відсутні в організмі мікро, та макроелементи, калорії і вітаміни.
Морська або річкова - яка риба корисніше?
Якщо порівнювати морських мешканців і прісноводних, то в річковій рибі менше йоду, брому, вітаміну D. Але зате у неї є інша перевага - велика кількість білка. Метіонін, що входить до складу амінокислоти білка, захищає печінку та інші внутрішні органи від токсинів, жиру, шкідливих речовин.
У морській рибі великий зміст йоду і фтору, а це дозволяє ефективно боротися із захворюваннями ендокринної системи.
В цілому, можна констатувати користь для здоров'я та організму, як річкової риби, так і морської, але все-ж в прісноводної міститься трохи менше корисних речовин, ніж у тій, яка виловлена в солоній воді.
Слід зазначити, що риба, з якої готуються дієтичні страви, може прикрашати новорічний стіл, навіть в рік Земляного Свині.
Спробуйте приготувати судака в якості основної страви, і гості залишаться вам вдячні. Ось найпростіший рецепт приготування цього калорійного, корисного, поживного блюда.
Рецепт приготування судака для зустрічі нового, 2019 року.
Для цього вам знадобитися сама риба, зелень петрушки, зелений салат, соєвий соус та лимон. Любителі кунжуту можуть використовувати його насіння, а шанувальники маслин можуть прикрасити готову страву маринованими плодами.
Риба чиститься, обробляється, нарізається шматочками та тушиться. У процесі приготування в неї можна додати столову ложку оцту, який запобіжить розпад риби на дрібні частини. Після приготування шматочки риби треба відокремити від кісток. Салат ретельно промити, нарізати соломкою і застелити дно тарілки. На нього і викладається основний інгредієнт, який поливається соєвим соусом, лимонним соком і присипається насінням кунжуту. Все, страви готове, можна виставляти його на стіл, прикрасивши по кінцях маслинами і шматочками лимона.
Апетитне, калорійне і смачне блюдо для новорічного столу припаде до душі гурманам і цілувальникам смачної і здорової їжі!